Afbeelding
Foto:

Vogelnest naast te kappen bomen aan de Botter (update)

Algemeen

BARENDRECHT – Een vogelnest is de laatste hoop van bewoners aan de Botter om de kap van een rijtje bomen te voorkomen. De omwonenden hebben vandaag (zondag) van de gemeente bericht gekregen. De kap gaat door. 

Maandag begint het broedseizoen. Maar die dag wil de bouwer van de woningen aan de Botter een aantal bomen kappen. Volgens de gemeente is dit toegestaan, als een vogeldeskundige zich ervan verzekert dat er geen vogelnest wordt verstoord.

In één van de bomen naast het rijtje bedreigde bomen dit een vogelnest. “De Wet Natuurbescherming verbiedt dan dat je niet in de omgeving bomen mag kappen”, zegt Arjan van der Vliet. Hij is een van de bewoners die bezwaar maakt tegen de kap.

Volgens Van der Vliet is het nest in gebruik. Zaterdagmiddag was dat niet te zien, maar het waaide dan ook erg hard. Zondag toonden de omwonenden een foto waarop een ekster bij het nest is te zien. 

De aannemer verwacht maandag met de zaag aan de slag te kunnen gaan. Maandag en dinsdag is een deel van de parkeerplaats afgesloten.

“Vandaag per mail reactie vanuit gemeente gekregen”, meldt Arjan van der Vliet zondagmorgen. “Ze hebben op 12 maart een onafhankelijke ecoloog langs laten komen en die heeft een actief nest in de omringende bomen geconstateerd. De boom met nest blijft wel staan, maar pal ernaast gaan er dus bomen gekapt worden. Dit is in strijd met artikel 3.1 van de Wet Natuurbescherming, waarin staat dat het verboden is om vogels en hun nest opzettelijk te verstoren.”

Het advies van de ecoloog, zoals dat door de bewoners is ontvangen:

“Door de kap van de 9 gemarkeerde bomen is geen sprake van permanente verstoring van het aanwezige eksternest. De opgaande structuur van de bosschage ( en daarmee beschutting) zal ook in de nieuwe situatie nog aanwezig zijn. De kapwerkzaamheden kunnen maandag, als de situatie gelijk blijft aan vandaag, worden uitgevoerd. Wel moet er zorgvuldig gewerkt worden. Dat wil zeggen de nestboom zoveel mogelijk ontzien door de velrichting van de te kappen bomen van de nestboom af te laten zijn.”

De aannemer kan dus maandagochtend aan de slag. 

Een ekster bij het nest aan de Botter.

Advertenties uit de krant