Afbeelding
Ingezonden mededeling

Wat zijn de beste musea in Zuid-Holland?

Algemeen

Als je als inwoner van Barendrecht groot fan bent van musea dan hoef je helemaal niet zo ver van huis te gaan om te genieten van een prachtig museum. In Rotterdam vind je bijvoorbeeld veel geweldige musea, maar dat is natuurlijk ook het geval in Den Haag. Dit is zelfs één van de meest aansprekende steden van ons land, wat onder meer komt door de kwaliteit van de musea in deze stad. De musea bevinden zich in Den Haag met name in het stadscentrum, maar ook in de noordelijke buitenwijken. Gelukkig zijn ze allemaal goed te bereiken en kun je de onderstaande musea dus zeker bezoeken.

Escher in het Paleis 

Ga je in auto naar Den Haag? Sluit dan een verzekering Overstappen voor je auto af natuurlijk. Je wilt hiervoor uiteraard niet te veel betalen, dus daarvoor kun je gebruik maken van deze vergelijkingssite. Vervolgens kun je naar Escher in het Paleis gaan, wat aan het lange Voorhout ligt. Dit is eigenlijk het mooiste plein van de stad; een brede, geplaveide piazza in de schaduw van bomen en geflankeerd door een lange rij knappe herenhuizen. Eén van deze grootse gebouwen, een voormalige koninklijke residentie, is op een slimme manier opnieuw vormgegeven om de litho’s en gravures van Escher weer te geven. Escher is de meest getalenteerde en beroemde graficus van ons land, hij stierf in 1972 maar nog altijd is zijn werk mateloos populair.

Mauritshuis

Het Mauritshuis is gewoon voortreffelijk, het is dan ook de mooiste kunstgalerie van heel Zuid-Holland. De internationaal bekende collectie Nederlandse kunst is in een charmant herenhuis geplaatst dat dateert uit 1641. Een groot deel van het interieur dat je vandaag ziet is origineel, en de zijden wandbekleding en monumentale beschilderde plafonds bieden een ideale setting voor een betoverende reeks van 17e-eeuwse Nederlandse kunst. Hoogtepunten zijn onder meer portretten van Rubens, verschillende prachtige werken van Rembrandt en, misschien wel de meest bekende van alle, de drie prachtige doeken van Vermeer: Meisje met de parel, Diana en haar nimfen en Gezicht op Delft. Dit museum mag je dus echt niet missen als je naar Den Haag gaat. 

Museum Beelden aan Zee

Het Museum Beelden aan Zee is zowel speels als tot nadenken stemmend en toont hedendaagse beeldhouwkunst in een inventief modern gebouw dat zich een weg boort en baant door de zandduinen boven het strand van Scheveningen, aan de rand van Den Haag. Het museum heeft een eersteklas permanente collectie, maar het zijn de tijdelijke tentoonstellingen die de meeste aandacht trekken. Dat is eigenlijk wel terecht, want ze zijn enorm vermakelijk. Gun jezelf ook de tijd om een bezoekje te brengen aan de bizarre en bizar komische sprookjesachtige sculpturen die boven het strand buiten het museum uitkomen, dit is het werk van de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness. Een bezoek aan het Museum Beelden aan Zee kun je bovendien goed combineren met een dagje vertoeven op het strand.

Vredespaleis

Met zijn machtige klokkentoren die de gang domineert, is het Vredespaleis misschien wel het meest ongewone gebouw van Den Haag, het is een groots neorenaissancistisch gebouw dat voltooid is in 1913. De Schotse Amerikaan Andrew Carnegie financierde het paleis vanwege een goed motief, het zou namelijk de thuisbasis worden van het Permanent Hof van Arbitrage, dat tot doel had de internationale vrede te verzekeren. Maar in een van de grote ironieën van die tijd, net toen het marmer, het glas-in-lood en de chique meubels arriveerden, maakte Europa zich op voor de Eerste Wereldoorlog. Tegenwoordig herbergt het paleis verschillende internationale gerechtshoven, maar bezoekers kunnen wandelen door veel van de grote gangen. Bezoek ook het bezoekerscentrum voor het historische dieptepunt.

Advertenties uit de krant