Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Melvin

Melvin: formatiecrisis

Het ging er de afgelopen twee weken heftig aan toe in Den Haag. Na de verkiezingen van 17 maart verliep het formeren van een nieuw kabinet uit op complete chaos, dat ertoe leidde dat de leider van de grootste politieke partij eigenlijk al uitgespeeld was voordat hij kon beginnen. Het vormen van een nieuwe regering is op dit moment lastiger dan ooit. 

Na het debat van vorige week donderdag, dat Rutte ternauwernood overleefde, leek het erop dat Rutte IV er nog in kon zitten. Het huidige kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie stemden in ieder geval tegen een motie van wantrouwen. Dat veranderden de dag voor Pasen, toen de CU besloot om Rutte toch te laten vallen. Een meerderheid voor een kabinet onder leiding van Rutte is er op dit moment dus niet. 

De hele politieke situatie die ontstond na de verkiezingen deed me een beetje denken aan de Deense serie Borgen, die gaat over de Deense politiek. In het eerste seizoen van de serie ontstaat er een impasse na de verkiezingen als de huidige regeringspartij (de liberalen) zwaar verliest en de partij die de grootste wordt (de arbeiderspartij) ook een verlies van zetels moet incasseren. Het Deense parlement is versplinterd, waardoor er geen steun is om de leider van de arbeiderspartij premier te maken. Het veld ligt daarom open voor de derde partij van het land (de middenpartij) om het initiatief te nemen en het premierschap op te eisen. De arbeiderspartij wordt daarbij wel opgenomen in de coalitie, maar levert de minister-president niet. 

Op dit moment lijkt Nederland in een soortgelijke situatie te verkeren. De grootste partij is op dit moment niet in staat om de premier te leveren, aangezien een meerderheid van de Tweede Kamer hem niet meer steunt. Het wordt lastig om de VVD helemaal buiten de regering te houden, maar zou best wel eens voor kunnen komen dat niet de VVD, maar D66 de premier levert. Of zelfs een andere partij. Een kabinet dat dus geleid wordt door een kleinere partij. Hoe stabiel dat is, is nog maar de vraag. Maar afgaand van Borgen kan het nog een hoop politiek spektakel opleveren. 

Meer berichten