Afbeelding

Florian: Tof(fee) onderzoek

Algemeen Florian

Iemand houdt een hand op met een rode, gele en oranje toffees. Is de keuze bij jou dan ook zo snel gemaakt? Grijp en zoek je in een zak winegums ook altijd naar de paarse of rode? Aan welke kant van de Mentosrol ‘rainbow’ begin jij (ik altijd bij de gele kant, dan ben ik sneller bij die groene)? Je kijkt vast ook beteuterd als je erachter komt dat een andere liefhebber van ‘jouw’ kleuren je voor is geweest en ze er allemaal tussenuit heeft gevist. Je hebt het dan voor het nakijken; je zit opgescheept met de zure oranje toffees en ‘vieze’ groene winegums.

Onderzoek van de Volkskrant wees uit dat zo ongeveer iedereen hetzelfde denkt over de kleuren in een zak winegums. Nu moet ik eerlijk bekennen, dat het voor mij een poos geleden is dat ik zo’n zak winegums in bezit had (en als het gebeurt, is het toch vaak van korte duur), maar ik herken het bij de zak toffees, waar je kan kiezen uit rood (framboos), geel (citroen) en oranje (sinaasappel). Op een of andere manier zijn de rode toffees altijd binnen mum van tijd op en de oranje en gele blijven heel lang liggen in de pot. Soms vraag je je af waarom ze die er niet gewoon uit halen; niemand vindt ze tenslotte lekker, toch?

Daar had het onderzoek ook een biologisch antwoord op: sensorisch specifieke verzadiging. Een gevarieerd eetpatroon zorgt ervoor dat je minder snel genoeg krijgt van een bepaald soort snoepje, dan wanneer je een zak snoep hebt met een soort. Al ben ik nog niet helemaal overtuigd; een zak met alleen rode toffees zou me prima bevallen, denk ik…

Zo’n onderzoek is natuurlijk grappig, zeker als je beseft dat je dus niet de enige bent die je druk maakt over welk kleur snoepje je wilt. En het werkt niet alleen met snoepjes. Vorige week moest ik wat dingen doen waar ik echt geen zin in had. Nu blijkt dus gewoon dat je die dingen nodig hebt om van de leuke dingen die je doet extra te genieten. Tof toch!

Advertenties uit de krant