Afbeelding

Florian: kleine lettertjes

Algemeen Column

Hoe vaak lees jij de kleine lettertjes? En dan bedoel ik niet de woorden die bij de opticien op een bord aan de muur staan, maar dan doel ik op de algemene voorwaarden van bedrijven, websites, apps en andere producten waar we graag gebruik van maken. Soms zijn ze niet voor niks zo klein…

Facebook is natuurlijk bekend om zijn algemene voorwaarden waarin ze de vrije omgang met jouw persoonlijke gegevens omschrijven; alles wat je deelt mag Facebook zonder toestemming te vragen verder verspreiden. Het kan dus zomaar zijn dat je in de toekomst in China jouw vakantiefoto ineens tegenkomt op een poster bij een reisbureau. 

Maar het gaat niet altijd over privacy. Zo heeft bijvoorbeeld Wikipedia in zijn algemene voorwaarde opgenomen dat ze niet verantwoordelijk gehouden willen worden voor het niet behalen van vakken op school omdat informatie op de website niet kloppen; dat noem ik nog eens slim jezelf indekken. Voor je het weet heeft een of andere scholier een rechtszaak tegen je aangespannen en zie dat dan nog maar eens te winnen.

Online zijn dan veel voorbeelden te vinden, op mij maakte de afgelopen weken een ander voorbeeld indruk. Vanuit de Europese Unie werd er laatst een handelsverdrag opgesteld met Afrika. Met nadruk op handel… In dit verdrag werd in de kleine lettertjes even vermeld dat Afrika de abortuswetgeving moet aanpassen naar Westerse maatstaven, anders zou dit sancties opleveren. Zoiets vind ik bizar! Buiten het debat dat we kunnen voeren over deze maatstaven en of dit überhaupt een recht is, gaat het hier om het afdwingen van veranderingen in de kleine lettertjes van een HANDELSverdrag. In plaats van dat er gekozen wordt om dit netjes in de onderhandelingen rondom een mensenrechtenverdrag te regelen, wordt dit stiekem weggestopt in de vele pagina’s van een ogenschijnlijk normaal handelsverdrag. Je hoeft niet veel van politiek te snappen, dat dit gewoon ronduit stuitend is. Regel je dingen transparant en eerlijk, niet in de kleine lettertjes.

*Stiekem hoop ik wel dat de drukker mijn column nu in een normaal lettertype publiceert, anders gaat mijn punt niet op…

Advertenties uit de krant