Afbeelding

Arco: Leve de Barendrechter!

Column Column

“Samen moeten we blijven zoeken naar perspectief en oplossingen. Denkend in mogelijkheden.” Dat zei burgemeester Jan van Belzen in zijn afscheidstoespraak. Hij had het over het gemeentebestuur en de Barendrechtse burgers.

De relatie tussen de burger en het bestuur van de gemeente is een actueel thema. Zeker in deze tijd waarin de overheid steeds weer een stapje terug doet. Vaak door geldgebrek, maar ook wel door het idee dat ze inwoners ‘zelfredzaam’ zijn. In heel wat gevallen nemen inwoners inderdaad initiatieven.

Soms komt de actieve burger van een koude kermis thuis. Zoals de initiatiefnemers van de buurttuin aan de Kempenaar ondervonden. Twee wethouders poseren geduldig voor de fotograaf bij de opening van de tuin. Een tijdje later komt buurman Patrimoniuim met dubieuze klachten over de tuin. Daarop kiest de gemeente zonder onderzoek de kant van Patrimonium en staan de burgers in de kou.

Een soortgelijk lot trof de inwoners die zich inzetten voor de WMO-adviesraad. (Daar zit ook een meneer van de buurttuin bij. Barendrecht is immers een dorp.) Zij hadden recht op ondersteuning van ambtenaren, maar kregen die niet. Er was een pijnlijk rapport en een even pijnlijke commissievergadering voor nodig, om de wethouder in beweging te krijgen.

Nog één voorbeeld dan:
Wegens wegwerkzaamheden zijn er omleidingsborden geplaatst in de Oude Dorpskern. Een bewoner stuurt zondagavond een mail naar de gemeente waarin hij erop wijst dat de borden niet kloppen. Vanaf maandagmorgen loopt het verkeer in de soep. Pas op donderdagmiddag verschijnt er een ambtenaar met een rol zwart tape om de onjuiste borden af te plakken.

Het gaat gelukkig ook weleens goed als Barendrechters in actie komen.

De overkapping van het spoor is het idee van een bewonersgroep. Door samen te werken met de gemeente zijn er uiteindelijk miljoenen voor beschikbaar gekomen.

Afgelopen zaterdag bestond poppodium De Beuk vijftig jaar. Ooit gestart als jongerensociëteit in een bijgebouw van de Dorpskerk. Een mooi initiatief van Barendrechtse jongeren, dat het met vallen en opstaan (en met steun van de gemeente) nu al een halve eeuw volhoudt.

“Samen moeten we blijven zoeken naar perspectief en oplossingen. Denkend in mogelijkheden”, zei Van Belzen. Lang leve de Barendrechters die dat doen! Maar het wordt ze niet altijd gemakkelijk gemaakt.

Advertenties uit de krant