Afbeelding

CultuurLocaal blij met steun van gemeente

Algemeen

BARENDRECHT - In het BNNVARA programma Zembla werd op 21 oktober de documentaire Muziekschool in mineur uitgezonden over het verval van de muziekscholen in Nederland. Door het wegvallen van de steun door het rijk en de lokale overheden zijn veel muziekscholen verdwenen of in grote moeilijkheden geraakt. In Barendrecht geniet CultuurLocaal wel de volle steun van de gemeente.

Muziekscholen in mineur van regisseuse Nicolien Herblot toont aan hoe sinds 2011 de overheid de culturele sector en daarmee ook de muziekscholen steeds minder steunt. Lokale overheden volgden dit beleid en lieten hun muziekscholen ook meer en meer aan hun lot over. Het gevolg is niet alleen dat minder kinderen in aanraking komen met muziekles, maar ook dat op conservatoria en in orkesten steeds minder Nederlandse musici te vinden zijn.

Bij CultuurLocaal, de muziekschool in Barendrecht, werd de uitzending met grote belangstelling bekeken. Coördinatoren Hanneke Meijer en Monique Kruijdenberg zijn ook op ZZP-basis actief als muziekdocent in Barendrecht en andere gemeenten. Zij hebben het allemaal zien gebeuren en de frustratie onder de collega’s zien toenemen. Als geen ander weten ze wat muziek kan betekenen. “Het staat vast dat muziek maken niet alleen heel leuk is, maar ook een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. Bovendien draagt het bij aan een goede motoriek en door samen te musiceren gaan ook je sociale vaardigheden erop vooruit. Wie op jonge leeftijd de gelegenheid heeft om muziek te gaan maken heeft gewoon een betere kans op een goed leven. En die kans verdient ieder kind, arm of rijk”, aldus Hanneke en Monique. 

In Barendrecht draagt de gemeente wel substantieel bij aan het muziekonderwijs. Door de gemeentelijke subsidie kan CultuurLocaal de lessen aanbieden tegen kostprijs. De leerlingen betalen in feite alleen de docent, die hierdoor een volwaardig inkomen kan ontvangen dat past bij zijn opleidingsniveau. Op deze manier blijft muziekonderwijs toegankelijk voor alle Barendrechters. Voor mensen met een laag inkomen is er bovendien nog een regeling waardoor de gemeente een deel van het lesgeld voor kinderen betaalt.

De uitzending van Zembla wordt herhaald op 28 oktober en is daarna nog enige tijd terug te kijken via onder andere NPO Start. 

(bron: CultuurLocaal)

Advertenties uit de krant