Johan Terdu: ‘Veel geleerd en veel lol gehad’.
Johan Terdu: ‘Veel geleerd en veel lol gehad’.

Toekomst van Stichting Verkeersregelaars Barendrecht onzeker

Algemeen

BARENDRECHT – De toekomst van de Stichting Verkeersregelaars Barendrecht is onzeker. Er zijn te weinig vrijwilligers om de veiligheid bij evenementen te kunnen garanderen, legt voorzitter Johan Terdu uit.

De mannen in de gele pakken waren de afgelopen jaren een vaste waarde bij veel evenementen in Barendrecht. Omdat organisatoren verplicht zijn om voor verkeersregelaars te zorgen, was de komst van de stichting een uitkomst.

“We zijn in 2012 begonnen als een clubje voor de avondvierdaagse. In 2015 is de stichting opgericht. Er zijn jaren geweest dat we 74 evenementen geregeld hebben”, vertelt Terdu. Ridderkerk behoorde ook al snel tot het werkterrein van de Barendrechters. In die gemeente was geen organisatie die verkeersregelaars leverde. Daardoor sloten zich ook Ridderkerkse vrijwilligers aan bij de Barendrechtse stichting. Inmiddels heeft de Stichting Evenementen Ridderkerk (SER) zelf verkeersregelaars aangesteld. Daardoor zijn de Ridderkerkse vrijwilligers vanuit Barendrecht weer teruggekeerd naar hun eigen gemeente.

Als Johan Terdu wordt gevraagd naar voorbeelden van activiteiten die door de Stichting Verkeersregelaars Barendrecht zijn begeleid, volgt een lange opsomming. “De avondvierdaagse, Picknick in het Park, evenementen op De Kleine Duiker, de Truckrun, de Santa Run, de markt op Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, de kerstverkoop bij het Rozenpakhuys en de decemberdrukte bij de Makro. Per evenement hebben we 10 tot 15 regelaars ingezet.”

Op het hoogtepunt, in 2018 en 2019, had de stichting een bestand van twintig verkeersregelaars. Na het vertrek van de Ridderkerkse vrijwilligers zijn er nu nog zeven Barendrechtse verkeersregelaars over. Het zijn vooral ouderen. “We zijn vergrijsd”, constateert Terdu. “En een tachtiger kan geen zes of acht uur aaneengesloten op z’n benen staan. We proberen diensten van vier uur te maken, maar met het kleine aantal vrijwilligers is dat niet meer mogelijk.”

Waarom worden er dan geen jongeren ingezet? “Nee, die hebben daar geen zin in. Die zijn veel te veel met zichzelf bezig. Dat zien we ook bij de Buurtpreventie.”

Het bestuur van de stichting is in april tot de conclusie gekomen dat er te weinig animo is. En de eisen voor de verkeersregelaars wil men niet verlagen. “Cowboys willen we niet in het team hebben”, zegt Terdu beslist. “We moeten als bestuur onze verantwoordelijkheid nemen. Als we een evenement zouden begeleiden met vijf man, is de veiligheid dan nog gewaarborgd?”

De opheffing van de stichting zou aanvankelijk nog deze maand plaatsvinden. De halve marathon die onlangs plaatsvond werd al begeleid door verkeersregelaars uit Ridderkerk. Daar waren mensen bij die voorheen verkeerregelaar waren bij de Barendrechtse stichting.

Inmiddels is gebleken de begeleiding van veel Barendrechtse evenementen niet meer kan worden gegarandeerd. Het bestuur van de Stichting Verkeersregelaars Barendrecht gaat daarom toch nog een laatste keer kijken of er een doorstart mogelijk is. Er zijn daarom weer vrijwilligers welkom. Aanmelden kan door een email te sturen naar info@vkrb.nl .

Johan Terdu kijkt met voldoening terug op de afgelopen jaren. “We hebben een geweldige tijd gehad. Veel geleerd en veel lol gehad. We hebben dwarse bestuurders weer relaxed gekregen, of gewoon genegeerd.” Terdu hoopt dat er ook in de toekomst voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn om bij evenementen in Barendrecht het verkeer te regelen.

Advertenties uit de krant