Afbeelding

Melvin: Model United Nations

Algemeen Column

De Verenigde Naties is een van de bekendste organisaties in de wereld. De wereldwijde bijeenkomst van staten probeert al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog de vrede en veiligheid in de wereld te behouden. Soms met succes, maar helaas in sommige gevallen ook niet. Conflicten als de burgeroorlog in Syrië worden bijvoorbeeld niet opgelost door het constante geruzie tussen de supermachten. 

Om het complexe proces van de VN te snappen zijn er ‘model’ VN-conferenties, in het Engels ook wel Model United Nations of MUN genoemd. In zo’n conferentie komen studenten bij elkaar die in de huid kruipen van een van de lidstaten van de VN en de positie van dat land verdedigen op een bepaald gebied. Studenten leren zo over internationale betrekkingen, diplomatie en de VN zelf. Daarnaast leren ze ook vaardigheden als debatteren, onderzoek doen, spreken in het openbaar en lobbyen. 

Sinds kort doe ik zelf ook mee aan MUN! Over iets meer dan vijf weken zal ik met een groep medestudenten afreizen naar Harvard in Amerika om mee te doen aan een VN-simulatie. Vier dagen lang zullen we de positie van een land moeten verdedigen, resoluties schrijven en stemmen over voorstellen die echte problemen in de wereld zouden kunnen oplossen. 

Op dit moment zijn we hard bezig met de voorbereiding voor de conferentie. Welk land ons wordt toegewezen krijgen we nog te horen. Daarom zijn we nu bezig met een aantal oefensessies om onze vaardigheden te verbeteren. Zo moest ik afgelopen week Iran verdedigen in de kwestie van Koerdistan. Dit was best een gevoelig onderwerp en het is moeilijk om een land te representeren dat zo openlijk mensenrechten schendt. Toch heb ik uiteindelijk met succes de positie van Iran weten te verdedigen. In de eerste versie van de resolutie krijgen de Koerden geen eigen staat. Een uitkomst met een dubbel gevoel, maar helaas gaat het er in het echt bij de VN ook zo aan toe. Voorlopig is het dus nog een aantal weken voorbereiden, voordat ik in februari naar Amerika ga om me echt onder te dompelen in de wereld van de VN.

Advertenties uit de krant