Afbeelding

Florian: feestelijke rommelmaand

Column Column

Zo trots als een pauw met veren, ofwel een Pronk met een academische baret, liep ik naar voren. Met een zwierig gebaar, of zo moest het lijken, mocht ik mijn handtekening zetten onder mijn behaalde bachelordiploma. Toch een gek gevoel: je sluit met een penstreep iets af waar je drie jaar lang hard voor bezig bent geweest en veel tijd en energie in hebt gestopt. 

En even was ik vorige week terug in de tijd toen ik al mijn schoolspullen eens opgerakeld had (uiteindelijk is december toch wel een beetje de uiterste maand om aan de najaarschoonmaak te beginnen). Laat ik nu ook nog eens een echte verzamelaar zijn en zelfs zo’n verzamelaar dat ik zelf verbaasd stond over wat ik allemaal nog had.
Bladerend in schriftjes met bussommen en opstellen (opstellen over wat ik allemaal zou doen als ik groot ben; ‘boswachter worden’ zag ik ergens staan… nou, zie hier!) belandde ik met mijn neus in de aantekeningen met eerste Franse woordjes, geschiedenistentamenbladen en wiskundeformules om vervolgens in de Engelse literatuur over organisaties en personeel te eindigen. Die bussommen moeten dan misschien nog lukken, maar of ik de rest nog weet…

En zo begon mijn december met een feestelijk moment en een goede najaarsschoonmaak. Toch wel een beetje typisch voor de maand december, vind je niet? De feestelijke ‘rommel’maand. Iedereen is druk met het afronden van de laatste dingen, haalt de versiering van zolder, zet de kaarsjes klaar voor de donkere dagen, is druk bezig met de voorbereidingen van het familiekerstdiner en is druk met van alles en nog wat. Om het dan nog iets rommeliger te maken kondigt de regering een paar dagen voor de feestdagen ook nog nieuwe maatregelen af. Rommeliger kan bijna niet!

Gelukkig zat er ook een ‘feestelijke’ boodschap in de toespraak van onze premier, of ten minste, die haalde ik er zelf uit: “Kerstmis is het feest van hoop en licht in het donker.” Woorden die mij meteen opvielen uit de mond van de man die een aantal weken geleden nog een vloek liet horen in de plenaire zaal. Zou hij wel echt geweten hebben wat hij gezegd heeft tijdens de persconferentie? Want inderdaad: kerst is een mooi feest waarin we mogen denken aan dé geboren Zaligmaker. Gekomen als Licht in de duisternis. Hem wens ik jou van harte toe in deze ‘feestelijke rommelmaand’.

Advertenties uit de krant