Afbeelding

Klachten over aanbesteding windturbines Vaanplein

Algemeen

BARENDRECHT – Er zijn twee klachten binnengekomen over de aanbesteding van de windturbines rond het Vaanplein.

De aanbesteding (een tenderprocedure) was gewonnen door Statkraft, dat daarbij samenwerkte met Pondera Consult. Pondera bleek ook adviseur van de gemeente Barendrecht, onder meer voor het opstellen van het bestemmingsplan en de MER (milieu effect rapportage). Toen dat uitkwam, heeft de gemeente de samenwerking met Pondera beëindigd.

Partijen die de aanbesteding niet hebben gewonnen, konden bezwaar maken bij Staatsbosbeheer en het recreatieschap, die de procedure hadden uitgeschreven. Zolang het onderzoek loopt, kan de opdracht niet definitief gegund worden. Dat schrijft wethouder Tanja de Jonge (GL, duurzaamheid) in antwoord op vragen van Echt voor Barendrecht (EVB).

EVB wil dat er ook een onderzoek komt door de gemeente Barendrecht. Fractievoorzitter Lennart van der Linden wijst er op dat tegen de plannen voor megawindturbines van 250 meter hoog op Vaanplein, veel weerstand bestaat bij omwonenden. Dat vraagt volgens hem om een buitengewoon zorgvuldig proces rondom de planvorming. “Nu de schijn van belangenverstrengeling is gewekt, moet er grondig onderzoek komen.”

Wethouder De Jonge verwijst voor een onderzoek naar Staatsbosbeheer en het recreatieschap. Dat vindt Van der Linden onbevredigend: “De gemeente is wél partij. Dit adviesbureau adviseert de gemeente al jarenlang. Mogelijk is nu misbruik gemaakt van die rol, om een aanbesteding te winnen. In zo’n gevoelig dossier. De onderste steen moet echt boven!”.

Tijdens de raadsvergadering van 25 januari dient EVB een voorstel in over de kwestie.

Advertenties uit de krant