Dirk Vermaat (EVB) maakt een afspraak met Leendert Mijnders en Tjimmie Klos van SGP-CU).
Dirk Vermaat (EVB) maakt een afspraak met Leendert Mijnders en Tjimmie Klos van SGP-CU).

Dirk Vermaat (EVB) verkent vorming nieuwe coalitie

Algemeen

BARENDRECHT- Dirk Vermaat (EVB) gaat met alle partijen praten over de vorming van een nieuwe coalitie. Dat werd bekend aan het slot van het ‘duidingsdebat’ in het gemeentehuis. Daar namen alle lijsttrekkers van de verkozen partijen aan deel.

Vermaat is de nestor van de raad. Hij was eerder wethouder voor de PvdA en later voor EVB.

Lennart van der Linden, lijsttrekker van winnaar EVB, had voor de vergadering een brief gestuurd aan de andere lijsttrekkers. Hier in vroeg hij hen om aan te geven of ze bereid zijn om het verkiezingsprogramma van EVB, aangevuld met hun eigen inbreng, uit te voeren. Ook vroeg hij wie er bereid is om deel te nemen aan het nieuwe college. EVB zou alleen kunnen besturen, maar geeft er de voorkeur aan om eerst de samenwerking met anderen te zoeken.

Lennart van der Linden blikte kort terug op de campagne en de verkiezingsuitslag. “Sinds de invoering van het algemeen kiesrecht is het nooit eerder een partij gelukt om meer dan de helft van de kiezers achter zich te krijgen.” Hij merkte op straat veel enthousiasme voor de werkwijze van zijn partij. Ook wees hij erop dat EVB in alle woonwijken meer dan 50 procent van de stemmen heeft behaald.

“Met veel macht komt ook veel verantwoordelijkheid”, vervolgde hij. “Wij zijn niet uit op een omkering van vier jaar geleden. Wij willen wel praten met alle partijen.”

Van der Linden deed een concessie een de andere fracties. EVB is tegen burgerraadsleden, die de raadsleden van kleine fracties kunnen vervangen tijdens commissievergaderingen. Maar dat is nu bespreekbaar.

Reacties

Het meest uitgebreid reageerde Leendert Mijnders (SGP/CU). Hij constateerde dat het tien puntenplan van EVB geen blokkade is voor samenwerking. “Maar we hebben ruimte nodig om onszelf te kunnen zijn, zonder onze principes te verloochenen.” Daarbij zou het kunnen gaan over het laten werken van ambtenaren op zondag.

Johan Lengkeek (CDA) ziet op punten als de BAR-samenwerking en het afvalbeleid ‘een enorme afstand’ tussen de standpunten van CDA en EVB.

Cees Schaap (VVD) is bereid om met EVB te praten over ‘wat ons bindt en scheidt’. ‘maar mij past bescheidenheid en terughoudendheid.”

Tina Jakoeb (PvdA) Ziet overeenkomsten tussen de standpunten van haar partij en EVB. Ze is bereid tot een gesprek.

Marcel van Prehn (D66) Ziet geen blokkades in het tien puntenplan van EVB. Hij blikte nog even terug op de succesvolle campagne van EVB. “Ze hebben waarschijnlijk een budget waar wij niet tegen kunnen opboksen.”

Arie Kooijman (GroenLinks) sprak over ‘een voor vele partijen onbetaalbare campagne’ van EVB. Hij wil wel praten met EVB maar gaf weinig hoop op een positieve uitkomst. “GroenLinks heeft een ander Barendrecht voor ogen.”

Lennart van der Linden was geïrriteerd door de opmerkingen van D66 en GroenLinks over de financiering van de campagne. Zijn partij legt elk jaar verantwoording af van de financiën, verzekerde hij. ‘Er zijn bij ons geen mensen die duizenden euro’s doneren. En wij zijn de enige partij in deze zaal die geen subsidie krijgen uit Den Haag.” De verkiezingscampagne is betaald door de 250 leden van EVB, aldus Van der Linden.

Van der Linden bood de andere partijen aan dat er op punten waar iedereen het over eens is, een raadsakkoord kan worden gesloten.

Dirk Vermaat maakte na afloop van de vergadering afspraken met de lijsttrekkers om de komende dagen te praten over de mogelijkheden van samenwerking.

Advertenties uit de krant