Marinde Molenaar.
Marinde Molenaar.

Marinde: andersom koken

Column Column

Thaise groene curry. Thaise gele curry. Curry madras. Kikkererwtencurry. Pompoencurry. Curry kan op vele wijzen bereid worden. Zoete aardappelcurry. Groentecurry. Indiase kipcurry. Spinaziecurry. Het assortiment is eindeloos. Hetzelfde geldt voor pasta. Of voor ovenschotels, soepen en salades.

Voor ieder wat wils, zou je zeggen. Toch is dit niet het geval. Noem mij eigenwijs, maar mijn gerecht zit er nooit tussen. Ik kook namelijk andersom. De bedoeling is, zo realiseer ik me telkens weer, dat je eerst een recept uitkiest, om vervolgens de benodigde ingrediënten aan te schaffen in de daarvoor bedoelde supermarkt. Zo kan een recept in logische stappen worden doorlopen en ben je verzekerd van een goed eindresultaat. Ik roei liever met de riemen die ik heb. En laten dit nou net riemen zijn die liever andersom roeien.

Nee, makkelijk is het niet te noemen. Het betekent namelijk dat ik achteraf een recept moet vinden dat overeenkomt met de ingrediënten die ik besloten heb te gebruiken. Het is vrijwel onmogelijk. Van de 69 600 000 resultaten die Google mij aanbood, voor de zoekopdracht ‘’curry recept’’, kwamen dan ook nul recepten in de buurt van mijn oorspronkelijke idee. Dit zorgt er keer op keer voor dat ik in het wilde weg begin te koken, zonder ook maar enig plan. Alle 69 600 000 mogelijke recepten gaan aan mij voorbij.

Verwoed schil en snij ik aardappels, ui en knoflook. Kokosmelk, tomatenblokjes en kruiden vinden hun weg naar de pan. Plots begint het water voor de rijst te koken. Rijst in het water, klok op 8 minuten. Klok gaat af, rijst nog hard. 10 minuten later, rijst klaar. Rijst afgieten, helft belandt in de gootsteen. Het resultaat mag misschien verbluffend smaken, al zeg ik het zelf, maar van rustig koken is er geen sprake.

In mijn ogen is er één oplossing: het introduceren van ‘’andersom-recepten’’. Eerst de ingrediënten, daarna het recept. Zie het als een stappenplan. Stap voor stap kunnen de ingrediënten worden ingevoerd en met een druk op de knop rolt er een recept uit. Wel zo handig voor mensen zoals ik.

Advertenties uit de krant