Afbeelding
Foto:

Kritisch rapport over afvalinzameling Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Wethouder Dirk Vermaat heeft vrijdag 24 juni een kritisch rapport over het functioneren van BAR Afvalbeheer naar de gemeenteraad gestuurd.

Het rapport is opgesteld door Bureau Berenschot, dat in 2020 in opdracht van de aandeelhouders van Bar Afvalbeheer (de gemeenten) onderzoek deed.

“Aanleiding voor dit onderzoek was dat na vier jaar bestaan van de NV BAR Afvalbeheer de behoefte bestond om een evaluatie te houden naar in hoeverre de NV BAR Afvalbeheer haar doelen realiseert. En in welke mate de organisatie toekomstbestendig is”, schijft Vermaat aan de gemeenteraad.

Het onderzoek werd in oktober 2020 afgerond. Het rapport is gedateerd 12 november 2020. Het was tot nu toe niet naar buiten gebracht. Vermaat ontving het op 9 juni.

“Uit het rapport is gebleken dat er bij de invoering van het nieuwe afvalbeleid veel fout is gegaan”, concludeert wethouder Vermaat.
“Kort samengevat blijkt hieruit dat noch de BAR organisatie, noch de NV BAR Afvalbeheer, noch de inwoners, goed waren voorbereid op de wijziging van de wijze van afvalinzameling, zoals deze heeft plaatsgevonden. Op het rapport is in bestuurlijke zin niet gereageerd, noch door de aandeelhoudersvergadering van de NV BAR Afvalbeheer, noch door de portefeuillehouder Afval van de gemeente Barendrecht. Een aantal aanbevelingen is ambtelijk opgepakt. Maar een volledige behandeling heeft niet plaatsgevonden.”

Afstemmen

Bureau Berenschot schrijft onder meer dat het mis gaat in de afstemming tussen BAR Afvalbeheer en de Bar Organisatie. “Het is niet duidelijk wie precies waarvoor verantwoordelijk is; afspraken staan niet zwart op wit. In de interviews kwam naar voren dat deze onvoldoende verbinding tot diverse problemen leidde.”

In het rapport worden daarvan twee voorbeelden genoemd:

“Er heeft geen stedenbouwkundige toets plaatsgevonden op de afvalbeleidsplannen. Dit leidde ertoe dat er minicontainers gepland waren bij huizen waar (in de achtertuin) geen plaats was voor dergelijke minicontainers. Dit leidde ertoe dat er maatwerk nodig was voor deze huizen.

Door introductie van de ondergrondse containers kwamen er meer naastplaatsingen. Naastplaatsingen leiden tot zwerfafval. Het opruimen van zwerfafval is de verantwoordelijkheid van de BAR-organisatie. Er vindt geen structureel overleg plaats hoe -in de samenwerking- het ontstaan van zwerfafval zoveel als mogelijk voorkomen kan worden.”

In het rapport is ook te lezen dat er aan de top van BAR Afvalbeheer veel personeelswisselingen zijn geweest, ook waren er veel zieken. Binnen het bedrijf was sprake is van een cultuur om problemen steeds ad hoc en reactief op te lossen (‘vuurtjes blussen’ in de ‘waan van de dag’) in plaats van problemen meer structureel aan te pakken.

Voorstellen

Op maandag 27 juni worden in de Commissie Financiën/RO van de gemeenteraad voorstellen tot wijziging van het afvalbeleid behandeld, waarna de gemeenteraad op 5 juli tot besluitvorming kan komen.

Advertenties uit de krant