Jurriën Bunk en Daniëlle Ringma.
Jurriën Bunk en Daniëlle Ringma.

Verloren en Gevonden wordt grote musicalproductie

Algemeen

BARENDRECHT – De voorbereiding is gestart voor de musical Verloren en Gevonden. Het is een initiatief van SSB Producties, die de afgelopen jaren meerdere musicals in het theater bracht.

Verloren en Gevonden is gebaseerd op het Bijbelverhaal van de verloren zoon, maar speelt in de twintigste eeuw. Midden in de roerige jaren ’70 besluit één van de zoons om uit het familiebedrijf te stappen en het leven te gaan verkennen. Zijn oudere broer is hier overduidelijk niet blij mee en probeert uit alle macht het bedrijf draaiende te houden. Maar brengt een leven vol feesten wel waar de jongste zoon naar op zoek was?

De vorige producties van SSB werden georganiseerd in Barendrecht. De oorsprong lag in de plaatselijke PKN-gemeente. Deze keer wordt er uitgebreid naar Ridderkerk. Margit Kleiker was betrokken bij producties voor kerkgebouw De Levensbron. Zij is nu toegetreden tot het bestuur van SSB. De naam van de stichting staat voor ‘Stichting Samenspel Barendrecht’, maar dat dekt niet helemaal meer de lading. “Misschien staat de B tegenwoordig voor BAR”, zegt regisseur Jurriën Bunk lachend.

Er is bewust voor gekozen om ook deze keer weer een musical te maken gebaseerd op een Bijbelverhaal. “Het is een heel mooi verhaal om mee aan de slag te gaan. Het is ook bijzonder om een jaar lang met alle medewerkers naar de verdieping van het verhaal te zoeken”, weet regieassistent Daniëlle Ringma. Er wordt gezocht naar het verband tussen het oude verhaal en de moderne tijd. Bij Ruth (een vluchteling) gebeurde dat nadrukkelijk door het tonen van foto’s. “Bij deze voorstelling hopen we dat het publiek de link zelf legt”, zeggen Daniëlle en Jurriën.
SSB Producties bracht de afgelopen jaren de musicals Mozes (2011), Ruth (2014) en Jona (2018). Voor Verloren en Gevonden wordt de tekst geschreven door Cor ’t Hart, een auteur uit Pernis die al meerdere musicals heeft gemaakt. De muziek wordt gecomponeerd door Ivo Kouwenhoven, met arrangementen van Florian van der Reijden.

Verloren en Gevonden wordt een grote productie. Er zijn rond de dertig acteurs nodig, een productieteam van acht of negen mensen en dertig mensen die achter de schermen zorgen voor kleding, decors, grimeren en techniek. Een band van tien mensen zorgt voor live muziek tijdens de voorstelling. Er moeten dus minimaal zeventig mensen worden gevonden. Jurriën Bunk: “Tja, als je het doet, moet je het goed doen.”

Het is een uitgelezen kans voor mensen die eens aan een musical willen meewerken. Hun achtergrond maakt niet uit. Jurriën Bunk werkt zelf in de theaterwereld, maar Daniëlle Ringma is tandarts. Er zijn twee informatieavonden gehouden. Een avond in de Dorpskerk van Barendrecht trok dertig belangstellenden. Maandag was er een avond in De Levensbron in Ridderkerk die door tien mensen werd bezocht.
Jurriën en Daniëlle hebben er vertrouwen in dat er voldoende mensen worden gevonden. Daar hebben verenigingen tegenwoordig weleens moeite mee. “Maar dit is voor deze regio een uniek project. Bovendien zoeken wij mensen voor één jaar. Dat is te overzien.”

In oktober volgen kennismakingsavonden voor de mensen die zich hebben aangemeld. Op maandag 7 november beginnen de wekelijkse repetities. In november 2023 is de musical in het theater te zien. Wie meewerkt aan de musical betaalt 5 euro contributie per maand.

Net als de musical Jona is Verloren en Gevonden te zien in Theater Zuidplein in Rotterdam. Het voordeel van dat theater is dat het toneel groot genoeg is voor de acteurs en de band. Er rijdt een bus vanuit Barendrecht en Ridderkerk naar het theater. Een buskaartje kost minder dan het tarief van de parkeergarage bij het theater. “Er is dus voor niemand een drempel om naar de voorstelling te komen”, aldus Bunk. Er komen twee voorstelling voor elk 650 bezoekers.

Kijk voor informatie en aanmelding op:
www.ssbproducties.nl

Een scene uit een vorige musical van SSB Producties.

Advertenties uit de krant