Wijkagent Jochim van Tilburg.
Wijkagent Jochim van Tilburg. Foto:

Wijkagent Jochim van Tilburg: samen sterk

Column Column

Iets willen hebben wat de ander heeft, jaloezie of hebzucht? Iedereen met jonge kinderen of broertjes en zusjes kent de situatie vast wel. De één heeft iets wat de ander wil hebben, een probleem. Vaak eindigt dit in een hoop verdriet en tranen. Jammer genoeg verandert dit niet veel als de kinderen groter worden of zelfs al tegen volwassenheid (qua leeftijd dan) aan zitten.

Ik denk dan aan straatroven, een probleem wat in Barendrecht speelt en waar wij als politie helaas regelmatig mee te maken krijgen. Een overeenkomst bij elke straatroof is natuurlijk dat er, vaak onder middel van dwang en/of dreiging, iets moet worden afgestaan. Dit kan variëren van mobiele telefoons, jassen tot zelfs bromfietsen.

Begin dit jaar heb ik de opleiding voor wijkagent afgerond. Onderdeel van deze opleiding was een probleemanalyse maken. Ik had als onderwerp “straatroven” gekozen. Dit omdat het mijn interesse had om hier eens iets dieper in te duiken. Wie plegen nu straatroven, wanneer gebeuren deze meeste straatroven, waar komen de verdachten vandaan en wie worden er nu vaker slachtoffer van een straatroof? Zomaar wat onderzoeksvragen die ik mij gesteld heb.

Iets wat mij enorm opviel in alle cijfers was toch wel dat iemand in de ene zaak de rol van slachtoffer heeft en een volgende keer zomaar de verdachte kan zijn. Dit verontrust mij. Een straatroof heeft een enorme impact. Angst komt naar boven en zelfs even naar de supermarkt gaan kan dan al enorm spannend worden. Waarom dan toch vanuit een slachtofferrol overgaan naar de daderrol? Vrienden, stoer doen, erbij willen horen zijn zomaar wat oorzaken die hiervoor kunnen zorgen.

Twee weken geleden vonden er zeer kort op elkaar een tweetal straatroven plaats in Barendrecht. Toen collega’s bezig waren met het opnemen van de eerste aangifte kwam de melding van de tweede. Collega’s twijfelden niet en vlogen direct naar buiten om achter de verdachten aan te gaan. In de zoektocht naar de verdachten werden de collega’s geholpen door twee burgers met cruciale informatie. Mede door hun inzet konden er vier minderjarige verdachten worden aangehouden.

Als wijkagent ben ik natuurlijk enorm trots op deze helpers. Namens de politie heb ik hen een presentje mogen geven als blijk van waardering. Politiewerk is teamwork en dan niet alleen met collega’s onder elkaar. Gezamenlijk, de politie én de burgers, kunnen wij zorgen voor een veiligere samenleving. Helpt u mee?

Twijfel niet en bel bij een verdachte situatie gerust 112.

Is er geen spoed maar wel politie nodig? Bel dan 0900-8844.

Advertenties uit de krant