Kip in de buurttuin aan de Kempenaar.
Kip in de buurttuin aan de Kempenaar.

Motie moet gesprek over buurttuin op gang brengen

Algemeen

BARENDRECHT – Echt Voor Barendrecht (EVB) wil tijdens de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 21 september een motie indienen over de buurttuin aan de Kempenaar. Woningbouwvereniging Patrimonium heeft bij de gemeente geklaagd over de tuin. Kippen zouden voor overlast zorgen en de benedenwoningen hebben geen vluchtweg.

EVB vindt dat het college in gesprek moet gaan met de buurt om er samen uit te komen.

Arend en Irma, die de tuin beheren, hopen dat de behandeling in de gemeenteraad iets oplost. Maar optimistisch zijn ze niet. Het plan van wethouder Schaap om op verzoek van Patrimonium een pad aan te leggen tussen de woningen en de tuin en om de kippen weg te halen is voor hen geen oplossing. Ze staan niet alleen. “We krijgen veel reacties van mensen die het jammer vinden als het stopt”, zegt Arend. Eén van de bewoners zegt desgevraagd wat er wat hem betreft geen pad aangelegd hoeft te worden.

Gemeente
De gemeente Barendrecht houdt vol dat er overlast is door de kippen, hoewel die wel is verminderd. Hoe de overlast is vastgesteld wordt uit een beantwoording door de gemeente niet duidelijk. Het zou gaan om ‘aanhoudende klachten over o.a. stank-, geluid- en ongedierte overlast alsmede het verminderd woongenot door activiteiten’.
“Maar het blijft een gegeven dat zolang er kippen in de buurttuin rondlopen, een deel van de klachten niet zullen verdwijnen. Om die reden heeft de gemeente besloten dat de kippen niet langer getolereerd kunnen worden in de buurttuin en er ook een pad aangelegd dient te worden; deels in het kader van het vergroten van de privacy en deels als (extra) vluchtroute voor de direct aanwonenden.”

“De gemeente is van mening dat alle meldingen/klachten terecht zijn. Het gaat niet alleen om daadwerkelijk, waarneembare overlast, maar ook over het gevoel van overlast. En ook al zou je dat subjectief kunnen noemen, voor de melder is het een reële klacht die wij dus ook serieus (moeten) nemen.”

Wat de gemeente betreft kan de tuin blijven als de kippen weg zijn. “Het college van B&W omarmt bewonersinitiatieven en heeft daar een positieve grondhouding in. Zo is de buurttuin indertijd ook ontstaan. Het college ziet absoluut een meerwaarde in het bestaan van dit buurtinitiatief en heeft dit ook besproken met de initiatiefnemer. Het is ook zonder kippen een mogelijke ontmoetingsplek ter vergroting van de sociale cohesie in de wijk. Echter, de initiatiefnemer heeft het college laten weten te stoppen met het initiatief in zijn geheel.”

Toekomst
“De kippen zijn een wezenlijk onderdeel van de tuin. Mensen die de kippen weg willen hebben, begrijpen niet hoe sociale samenhang werkt. Je kunt wel één keer per jaar een buurtbarbecue houden. Maar voor mensen die eenzaam zijn helpt dat niet. Die hebben er baat bij om elke dag iemand te zien. En door de kippen is hier altijd iemand”, legt Arend uit.
Wat Arend en Irma betreft heeft de discussie lang genoeg geduurd. “Wij onderhouden tot eind september de buurttuin en de dieren. Als we dan geen duidelijkheid hebben, dan stopt het.”
Voorlopig is de tuin er nog. Terwijl Arend en Irma op een mooie nazomerdag hun verhaal doen, scharrelen de kippen door de tuin. Ze eten het onkruid tussen de grotere planten. Ook zijn ze de natuurlijke vijand van de kikkertjes die in de tuin zitten. Er is geen stank waar te nemen en geluid maken de kippen deze middag niet. Hun hok is voorzien van een beveiliging die ervoor zorgt dat muizen niet bij het kippenvoer kunnen komen.

Advertenties uit de krant