De eerste exemplaren waren voor de vrouw en de dochters van Jos.
De eerste exemplaren waren voor de vrouw en de dochters van Jos. Foto:
video

Herinneringen van Jos Vis leiden tot boek en cd

Algemeen

BARENDRECHT - Menig gepensioneerde heeft het voornemen om een boek te schrijven. Het komt er bijna nooit van. Jos Vis legde zijn herinneringen wel vast in een boek. En hij voegt daar een cd aan toe. Boek en cd worden zijn donderdag 9 december gepresenteerd.

Hij schreef het boek eigenlijk voor zijn kinderen, vertelt Jos Vis. “Je hoort weleens dat kinderen zeggen ‘Dat had ik ooit aan pa willen vragen’. Daarom schreef ik een boek waar ze wat aan hebben. Dat ze lezen wat hun vader zoal heeft gedaan.” Het boek is trouwens niet alleen voor de familie Vis interessant om te lezen. Het geeft een mooi tijdsbeeld van de afgelopen tientallen jaren. Bovendien stond Jos regelmatig in de schijnwerpers, bijvoorbeeld als voorzitter van VV Heerjansdam en als presentator.

Jos Vis blikte terug op zijn leven aan de hand van de huizen waar hij gewoond heeft. Vandaar de titel ‘Van Rijsdijk 522 tot Hof van Portland 18’. Dat adres aan de Rijsdijk, waar vader Vis werkte als landarbeider bij boer Groeneveld, roept vragen op. Het adres bestaat helemaal niet, leert een zoektocht op internet. “Het is tegenwoordig Rijsdijk 106”, legt Jos Vis uit. “Dat nummer 522 komt uit de tijd dat het nog gemeente Rotterdam was. Tegenwoordig is het Albrandswaard, vandaar de vernummering.”

Zijn huidige adres aan de Hof van Portland is vlakbij de Rijsdijk. Is Vis ‘terug naar zijn roots’ gegaan? “Nee, het is vanwege mijn knieën. We wilden graag gelijkvloers gaan wonen.”

In het boek staan ook de teksten van de liedjes op de cd. Het zijn hele persoonlijke teksten, waarin Vis in ‘Wanneer zal ik er weer zijn’ zingt over de tijd dat hij door een infectie ernstig ziek werd. “Ik heb toen heel slecht gelegen”, herinnert hij zich. “Ik werd zielig gevonden en kreeg een heleboel adviezen en tips. Dat kon ik gewoon niet aan. Ik heb het echt moeilijk gehad om de weg terig te vinden.”

Jos Vis benoemt ook dingen die wellicht beter hadden gemoeten. Zoals zijn kortstondige voorzitterschap van VV Heerjansdam. Dat had hij beter niet kunnen doen, is achteraf zijn conclusie. Hij stopte er destijds abrupt mee. “Ik stop nu, want ik wil hier blijven komen, heb ik tegen het bestuur gezegd. Mijn kleinkinderen voetballen hier en mijn schoonzoons zijn hier actief. Ik wil hier geen ruzie hebben.” Dat hij de laatste tijd niet meer bij VV Heerjansdam is geweest, komt alleen door corona.

(het verhaal gaat door onder de video)


Niet alleen bij VV Heerjansdam maar ook op andere momenten nam Vis op een niet zo leuke manier afscheid. ‘Dat loopt als een rode draad door mijn leven’, schrijft hij. Hij ontdekte het bij toeval, tijdens het schrijven van het boek. “Het ligt misschien ook aan mij. Dat zou kunnen”, zegt Vis nadenkend.

Tegelijk met het boek verschijnt deze week de cd ‘Anders terugkijken’. Hierop staan vijf nummers die Vis de afgelopen jaren heeft geschreven. Ze werden professioneel opgenomen, samen met Nico Laban en Inge Florh.

‘Van Rijsdijk 522 tot Hof van Portland 18’ is het tweede boek van Jos Vis. Hij droomt al van nummer drie. “Ik zou graag schrijven over SAMBA, de Stichting Amateur Muziek Barendrecht. We hadden een eigen onderkomen, waar elke band op z’n eigen avond zijn gang kon gaan. We organiseerden ook festivals. Het lijkt me leuk om herinneringen aan die tijd op te halen met mensen die erbij betrokken waren. Ook de twee mensen die met mij de cd opgenomen hebben ken ik uit die tijd.”

Op vrijdag 10 december is Jos Vis van 16 tot 17 uur te gast bij The Readshop op de Middenbaan in Barendrecht. Hij signeert dan zijn boek en de cd.

‘Van Rijsdijk 522 tot Hof van Portland 18’ telt 167 pagina’s en kost 19,99 euro. In het boek zit een QR-code die toegang geeft tot de muziek van de cd.
De cd ‘Anders terugkijken’ is te koop voor 10 euro.

Afbeelding
Jos Vis: 'Ik heb het moeilijk gehad om de weg terug te vinden'.

Advertenties uit de krant