Ger van Eersel:  'Je krijgt steeds meer andersoortige liederen in de kerk'.
Ger van Eersel: 'Je krijgt steeds meer andersoortige liederen in de kerk'.

Ger van Eersel 70 jaar kerkorganist

Algemeen

BARENDRECHT – Na de kerkdienst van zondagochtend 27 maart wordt in Carnisse Haven aandacht besteed aan het jubileum van Ger van Eersel. Hij is zeventig jaar kerkorganist.

Op zijn zestiende werd Van Eersel aangenomen als beginnend organist van de Landstraatkerk in Vlaardingen. “Ik was eigenlijk veel te jong. Je weet dan nog van niks, maar je kan een beetje spelen. Zo gaat dat. Maar ik heb het met plezier gedaan. Je groeit erin.”

Ger van Eersel zat als jong kind al achter het orgel. Thuis speelde hij graag op het traporgel en vanaf zijn zesde jaar had hij orgelles.

Van 1952 tot 1968 was Van Eersel organist in Vlaardingen. “Ik ben in daar in drie kerken organist geweest. Alle drie bestaan ze niet meer. Dat is wel apart.” Hij is altijd organist geweest naast zijn werk bij de PTT.
Nadat hij met zijn echtgenote naar Oud-Beijerland was verhuisd, speelde hij daar van 1968 tot 2018 in de Thomaskerk. Het was een mooie tijd, herinnert hij zich. “In 1973 werd het Nieuwe Liedboek ingevoerd. Daarbij werd elke week een nieuw lied ingestudeerd. Ik speelde het voor en vertelde er iets over. Dat was een leuke tijd.” Hij haalde in die tijd ook zijn diploma Kerkmuziek, bij Willem Vogel in de Oude Kerk van Amsterdam.
“In Oud-Beijerland heb ik de 50 jaar volgemaakt. We waren inmiddels naar Barendrecht verhuisd en ik vond het tijd om er een punt achter te zetten.”

Sinds 2005 woont Ger van Eersel in Barendrecht. Al snel speelde hij in de toenmalige Rehobothkerk in Smitshoek. Later werd die kerk opgevolgd door Carnisse Haven. Ook in de Dorpskerk, de Triomatorkerk en de Bethelkerk kwam Van Eersel op het organistenrooster.
“Dat heb ik tot nu toe volgehouden. Het is wel ontzettend jammer dat de Triomfatorkerk verkocht is. Daar speelde ik erg graag.”
Ger van Eersel moet weg wennen aan een deel van de liederen in het Liedboek van 2013. Die zijn meer bedoeld voor bandjes dan voor orgel. “Het zal mijn tijd wel uitduren, maar je krijgt steeds meer andersoortige liederen in de kerk. Het hangt ook van de predikant af wat er wordt gezongen. Wat de toekomst brenge moge… Ik weet het niet. Maar ik heb een mooie tijd gehad.”

Zo’n 25 keer per jaar begeleidt Ger van Eersel een kerkdienst in Carnisse Haven. Hij roemt het orgel en de akoestiek van het gebouw aan de Noordersingel. Hij is hier ook de vaste begeleider van de cantorij.
“Ik ben een beetje aan het afbouwen”, zegt de jubilaris. In de Bethelkerk en de Dorpskerk staat hij niet meer op het rooster. De orgels van die kerken zijn alleen bereikbaar via een steile trap. Maar in Carnisse Haven speelt Ger van Eersel graag nog door.

(door Arco van der Lee)

Advertenties uit de krant