Cees van der Graaf:  'Het is heerlijk om mensen van allerlei leeftijden hier samen te zien.'
Cees van der Graaf: 'Het is heerlijk om mensen van allerlei leeftijden hier samen te zien.'

Mensen Maken Barendrecht (37): Cees van der Graaf

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Cees van der Graaf (57),  beheer van de kantine van CBV Binnenland

Wat doe je?

“Als secretaris van de Stichting Steunfonds CBV Binnenland ben ik mede-verantwoordelijk voor de kantine van onze basketbalclub. De kantine is het thuishonk van de club en zorgt voor de binding met alle leden en hun ouders. Ons bestuur bestaat uit drie personen en we hebben tien commissieleden die samen zorgen voor een schone en gezellige kantine en lekker eten en drinken. We zijn de gastheren en -dames. Binnenland speelt altijd op vrijdagen en zaterdagen. Vrijwel elke zaterdag ben ik van vroeg tot laat in De Driesprong te vinden om de zaal gereed te maken voor het basketballen tot en met het afsluiten. Op maandag maken we de kantine schoon en doordeweeks ben ik vaak bezig met voorraadbeheer en andere regeldingen. We organiseren ook feesten aan het eind van het seizoen, activiteiten zoals een pub quiz en toernooien. Het is heerlijk om mensen van allerlei leeftijden hier samen te zien. Gelukkig is mijn baan zo flexibel dat ik het kan regelen. Ik zie het dan ook als een luxe dat mijn vrouw en ik vrijwilligerswerk kunnen en mogen doen.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“In 2003 is mijn oudste zoon gaan ballen bij Binnenland en ik wilde er graag bij zijn als hij speelde. Later is ook onze jongste zoon gaan ballen. Ik was net gestopt als bestuurslid bij de Oranjespeeltuin omdat mijn kinderen daar toen te oud voor werden. Bij Binnenland heb ik rondgekeken welke rol ik zou kunnen spelen. Ik werd gevraagd om eens te helpen bij het coachen en van het een kwam het ander. Zo was ik coördinator van de technische commissie en ik heb de kleding verzorgd. Een flinke klus als je bedenkt dat het om ca. 70 sporttassen met elk twaalf tenues gaat. CBV Binnenland is namelijk sinds de oprichting in 1968 uitgegroeid tot de vijfde club van Nederland qua grootte: ca. 475 leden. We zijn zelfs de derde club van Nederland wat betreft het aantal spelende leden. Er zijn 35 teams die wedstrijden spelen en daarnaast zijn er recreanten. Dames 1 speelt in de Eredivisie, Dames 2 in de promotiedivisie. We hebben echt een regiofunctie, ambitieuze meiden met talent weten ons te vinden. Bij de heren liggen de speel-ambities iets lager, dat heeft vooral met de kosten te maken. Doelstelling voor de Heren is om weer in de Promotie Divisie uit te komen. We hebben wel twee talentvolle scheidsrechters die de Eredivisie Heren fluiten. Daar zijn we net zo trots op.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Als ik kan bijdragen aan de sociale samenhang van onze vereniging. Het verenigingsgevoel vind ik belangrijk. Het gaat mij bij Binnenland niet om de sportieve prestaties, maar om alles wat eromheen zit. Het ‘dorpse’ karakter van Binnenland is veranderd, want door de komst van leden uit Carnisselande is de club veel diverser geworden en dat is leuk. Maar basketbal blijft vaak een familiebezigheid. Andersom kan een sportclub een soort familie zijn, zeker nu familieleden vaak verder uit elkaar wonen dan vroeger. We doen er alles aan om ouders te betrekken bij de club. Het is heerlijk om de Blue Kids bezig te zien, kleuters die lekker met een bal spelen op zaterdagmorgen. Spelenderwijs krijgen ze de sport onder de knie. We hebben ook Basics, een maandelijks programma om de ouders weer in beweging te krijgen. Veel jonge mensen stoppen met sporten als ze kinderen krijgen en pakken het pas weer op als de jongste naar de middelbare school gaat. Dat geldt ook voor vrijwilligerswerk. Maar nu mensen later kinderen krijgen, zijn onze vrijwilligers ook ouder. We kunnen dus nog heel wat vrijwilligers gebruiken, voor allerlei functies. Wat is er leuker dan front row zitten bij een spannende thuiswedstrijd van Dames 1 aan de wedstrijdtafel?”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Het is zo leuk om de ontwikkeling bij jonge spelers te zien. Ze ‘vinden’ zichzelf hier, als sporter en als mens. Je geeft ze een fluitje en ze ontdekken dat het team naar hen luistert… Die persoonlijke groei gun je iedereen, maar er staan al dertig kinderen op de wachtlijst omdat we te weinig trainingsruimte hebben. Daarom praten we met de gemeente over mogelijkheden voor een nieuwe en met name grotere sporthal om ook nieuwe jonge Barendrechters de mogelijkheid te geven om te basketballen.”

Informatie

Wil je ook ontdekken hoe leuk basketbal is en ervaren hoe gezellig het is bij Binnenland? Stuur dan een mail naar secretaris@cbvbinnenland.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant