Amanda met de kaart van Barendrecht.
Amanda met de kaart van Barendrecht. Foto:

Amanda rende door alle Barendrechtse straten

Algemeen

Door Astrid Potuijt

BARENDRECHT - Barendrecht telt 582 straten en in totaal is dat 349 kilometer straat. Waarschijnlijk hadden we dat nooit geweten als Amanda Heuseveldt niet door iedere straat van Barendrecht was gerend. Ze begon op 1 maart met haar project en op zondag 17 juli rende ze de laatste kilometers door de Zuidpolder. 

Het begon allemaal tijdens de pandemie. ,,Ik miste de hardloopevenementen en was niet meer zo gemotiveerd om te gaan hardlopen”, vertelt Amanda. ,,Ik train bij CAV Energie wat overigens wel heel gezellig is, maar het is juist zo leuk om met een doel te trainen. Ik hoorde dat Rene Kuijs alle straten in Rotterdam had gelopen en daardoor ontstond het idee om dat in Barendrecht te gaan doen.” Amanda hing het goede doel ‘Het vergeten kind’ aan haar project en haalde in totaal 2175 euro op. 

Op 1 maart ging haar project van start. De afstanden per keer verschilde van elkaar. Amanda pakt de kaart van Barendrecht erbij waar ze met kleur op heeft aangegeven of ze alleen liep, met Energie of met anderen. ,,Soms was het 17 kilometer, dan weer 6 kilometer. Ik liep vier keer in de week zodat ik het op mijn gemak kon doen en er geen stress van zou hebben. Mijn uithoudingsvermogen is sterk verbetert. Je loopt natuurlijk in korte straten heel anders dan in bijvoorbeeld de Grienden. En ik moest natuurlijk goed opletten dat ik ook echt iedere stukje meepakte.”

Er waren wijken bij waar Amanda nog nooit was geweest. ,,De wijk met de vuurtorenwoningen bijvoorbeeld. En Vrijheidsakker vond ik heel leuk. En het viel me op dat in de wijk Waterkant veel vriendelijk mensen waren. Ook werd ik regelmatig aangesproken omdat mensen me dan meerdere keren voorbij zagen komen. Alleen maar leuk. De bedrijventerreinen waren minder interessant, zoals bij de Greenery. Dan fietste mijn man Sander mee, want je rent daar toch vooral langs de vrachtwagens. Ik rende ook de Heijenoordtunnel voor de helft in, want ook dat hoort bij Barendrecht. En het Riederpark, hartstikke leuk om daar te trainen.”

Ook liepen er regelmatig mensen met Amanda mee. Een zoontje van een vriendin bijvoorbeeld, haar trainingsvrienden van Energie, vriendinnen. ,,Het heeft me veel gebracht. Leuke contacten en veel gezelligheid.”

Amanda rende de laatste kilometer in de Zuidpolder samen met een aantal mensen van Energie en met Rene Kuijs. Na afloop werd er een klein feestje in de tuin gevierd. De missie volbracht. De stratenkaart krijgt een plekje in een kamer in het huis. En nu dan?
,,Zondag doe ik mee aan de halve marathon in Rotterdam en wie weet komt er nog een leuke uitdaging op mijn pad. De straatjes zal ik niet snel meer doen, omdat het niet heel gemakkelijk loopt. Mijn gedachtes gaan wel al alle kanten op met nieuwe ideeën, maar nu nog maar even niet. Misschien volgend jaar. Voor nu vind ik het fijn dat ik even niet meer hoef na te denken tijdens het rennen. Gewoon lopen zonder stratenkaart.”

De laatste kilometers door de Zuidpolder.

Advertenties uit de krant