Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: De macht van het rode potloodje

Daar sta je dan. Rood potloodje aan de ketting in je ene hand en een groot vel papier onder de andere hand. Aandachtig schuift de vinger langs de rij namen die op het papier staan. 140 namen verdeeld over zeven partijen. Voor iemand met keuzestress is dit wel typisch een situatie van met-je-handen-in-het-haar-staan. Ik hoop dat je het beeld ondertussen al een beetje doorhebt. Woensdag 21 maart worden de gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Niet zo spectaculair als de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar niet minder belangrijk. Jouw stem telt ook bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Van de week hoorde ik op de radio een presentator opmerken dat de opkomst van jongeren naar de stembus steeds lager wordt. Dat is toch wel zorgelijk. Komt dat omdat ze niet in politiek geïnteresseerd zijn? Of omdat ze wat anders te doen hebben?

Laat ik het zo zeggen: ik snap dat gevoel. Als je politiek niet per se interessant vindt, ben je wat moeilijker uit je bed te krijgen om te gaan stemmen. Via het radiostation Exxact Barendrecht, ben ik betrokken bij het lijsttrekkersdebat van 15 maart in Het Kruispunt. Samen met mijn collega's hoop ik die avond twee debatten te leiden en de politici aan de tand te voelen. Dé uitgelezen kans dus om die avond jouw persoonlijke vraag aan de politici te stellen. Voor mij heeft dat er namelijk voor gezorgd dat ik me meer ben gaan interesseren in de gemeentepolitiek. Zo zijn alle politici al geweest om met elkaar in debat te gaan over een onderwerp. Omdat ik, samen met mijn collega's, die debatten heb geleid, kon ik mijn persoonlijke vragen stellen. Dat levert wel een helder beeld dat ik mooi kan gebruiken in het hokje op 21 maart.

Misschien heb je die reclames wel gezien van de overheid. "Waarom is jouw stem zo belangrijk? Zie ons land als een koor. Iedere stem draagt iets bij en wil gehoord worden. Elke stem telt." Dus welk bolletje kleur jij woensdag 21 maart rood?

Meer berichten