<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Communicatie via gele figuurtjes

'Helemaal goed' gevolgd door een duimpje, 'Wat bedoel je?' gevolgd door een geel gezicht met een opgetrokken wenkbrauw of 'Hahaha' gevolgd door een geel gezicht met tranende ogen. Je kan het lijstje vast nog wel aanvullen met tal van andere voorbeelden. Onze taal bestaat tegenwoordig uit een en al plaatjes; emoji's genaamd.

De emoji bestaat in alle vormen, gebaren en gezichtjes. Het zijn er rond de drieduizend en er komen dagelijks meer bij, omdat mensen ideeën insturen die worden verwerkt. Ze worden door jong en oud gebruikt en het is een belangrijk onderdeel geworden in onze communicatie. Ik zeg belangrijk, maar misschien is onmisbaar zelfs wel een beter woord. Want ik ben benieuwd wat er bij jou uit het volgende testje komt: als je de laatste tien berichten in WhatsApp terugleest; hoeveel emoji's kom je dan tegen?

Het woord emoji is een samenvoeging van de Japanse woorden 'e' (beeld) en 'moji' (karakter). Iets wat logisch is, omdat de eerste emoji's ook uit Japan komen. En pas op, want het is weer wat anders dan de :-), ;-P en -_-, want dat zijn emoticons (ontstaan in Amerika en hebben er eigenlijk niets mee te maken). Ze hebben wel dezelfde voorouder, namelijk de smiley. Die werd geïntroduceerd door meneer Ball, die ervoor wilde zorgen dat bij een fusie binnen een bedrijf iedereen vrolijk bleef en deelde daarom badges en posters uit met het lachende gele gezichtje erop: die kennen wij nu als smiley.

Maar weet je waarom we zoveel emoji's gebruiken? Als we teksten schrijven, dan missen we uiteraard de mogelijkheid om nadruk, intonatie of volume toe te passen. Daarom voegen we graag als ondersteuning een emoji toe, zodat die duidelijk maakt wat we bedoelen.

Bekenden van mij hebben zelfs een aparte dag in de week waarop ze alleen maar via emoji's met elkaar appen… dat bleek toch wel lastig iedere keer.

Bij mij vliegen de 'lachende emoji' (die met die traantjes langs zijn wangen), 'de knipogende emoji' en het 'aapje met zijn handen voor de mond' over het scherm.

Welke 'emoji' staat bij jou standaard bovenaan het lijstje?


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>