Carolien van Boven: 'Vaak raken we gezellig aan de praat'.
Carolien van Boven: 'Vaak raken we gezellig aan de praat'.

Mensen Maken Barendrecht (3): Carolien van Boven

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een Barendrechtse vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Carolien van Boven (48). Ze maakt meer activiteiten mogelijk op woonzorglocatie Laurens Elf Ranken, Middeldijkerplein 28, Barendrecht.

Wat doe je?

“Ik ben iedere dinsdag ‘de extra handjes’ van de activiteitenbegeleiders. ’s Ochtends op de afdeling reactivering en ‘s middags op somatiek. Centraal staat de vraag: ‘Wat kan ik voor u betekenen?’”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Ik heb veel geholpen op de basisschool van mijn dochters. Toen ze naar de middelbare school gingen, wilde ik mij blijven inzetten. In het verpleegtehuis van mijn oma zag ik mensen die nooit bezoek kregen en dacht: ‘Niemand wil toch eenzaam oud worden?’ Toen heb ik een mail gestuurd en de Laurens-stand bezocht op de Vrijwilligersmarkt in het Kruispunt. In het intakegesprek werd gevraagd naar mijn talenten en wensen. Daarna kon ik meelopen met een activiteitenbegeleidster. De activiteitenbegeleidster maakt het programma en ik ondersteun haar bij de uitvoering. Al twee en een half jaar nu.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander? 

“Op de reactiveringsafdeling zijn cliënten vaak erg bezig met zichzelf en het ziek zijn. Dan ben ik een welkome afleiding van het ziek zijn. Cliënten op de afdeling somatiek wonen in De Elf Ranken. Voor hun ben ik een welkome afleiding van het dagelijks leven. We wandelen als het kan, doen spelletjes, zijn samen creatief bezig of hebben gewoon een fijn gesprek. Soms als groep, soms een-op-een. Met een bedlegerige mevrouw doe ik bijvoorbeeld spelletjes op de rand van het bed. Maar vaak raken we gezellig aan de praat. Dan krijg je een band. Het werk geeft mij energie en de cliënten en het personeel spreken hun waardering uit. De activiteitenbegeleidster zorgt per dagdeel voor 16 cliënten, dus ik kan de zorg echt ontlasten. Het is ook zo lief hoe de medewerkers en cliënten omgaan met mijn slechtziendheid.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Een dame van 90-plus kwam bijna niet meer uit bed en lag hele dagen te huilen van de pijn. Totdat ik met activiteitenbegeleidster Jeanet wekelijks gezellig langskwam om leuke dingen te doen. De zorg heeft haar uit bed weten te krijgen en kon haar verleiden mee te doen aan de activiteiten. Na twee jaar zit zij zelfstandig aan tafel, heeft plezier en is ruim tien kilo afgevallen omdat zij weer loopt en actief is. Geweldig dat ik als vrijwilliger onderdeel was van dit proces. Probeer het eens! Het is het leukst als je met regelmaat kunt komen. Ook mannelijke vrijwilligers zijn welkom.”

Informatie

Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor een ander? Kijk op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl of https://laurens.nl/vrijwilligers, e-mail: vrijwilligerswerk@laurens.nl.

Advertenties uit de krant