Stationstuinen. (foto: gemeente Barendrecht)
Stationstuinen. (foto: gemeente Barendrecht)

Groen licht voor ontwikkeling Stationstuinen

Algemeen

BARENDRECHT – De ontwikkeling van de wijk Stationstuinen kan verder. De gemeenteraad stemde dinsdag met algemene stemmen in met het ontwikkelkader voor de wijk bij het station. Maar over het parkeren is het laatste woord nog niet gezegd.

Wethouder Peter Luijendijk (CDA) had vooraf gezegd dat de gemeenteraad deze dag geen definitief besluit hoefde te nemen over betaald parkeren in de nieuwe wijk. Zijn partijgenoot Johan Lengkeek liet al weten daar geen probleem mee te hebben. “We hebben in Barendrecht overal betaald parkeren”, constateerde hij. Het zit alleen verwerkt in de huur- en koopprijs van de woningen. De VVD blijft, evenals EVB, kritisch over betaald parkeren.
Ada Dekker (GL) is bang dat zonder betaald parkeren de prijs van de woningen wordt opgedreven. Bovendien vindt ze het niet eerlijk voor mensen zonder auto.

EVB diende het voorstel in ’om geïnteresseerde kopers en huurders (afkomstig) uit Barendrecht, maximaal voorrang te geven om als eerste aanspraak te maken op te ontwikkelen woningen in de Stationstuinen’. Alleen PvdA en GroenLinks stemden tegen. Ada Dekker (GL) wees erop dat Barendrechters nu in de hele regio kunnen zoeken naar een woning. “We denken dat we door voorrang te geven aan Barendrechters deze samenwerking frustreren.”
Wethouder Peter Luijendijk verwacht dat de wet het mogelijk gaat maken om Barendrechters voorrang te geven.

Volgens Kevin van Bommel (EVB) heeft de gemeenteraad nu te weinig inzicht in de financiële risico’s die de gemeente Barendrecht loopt. Hij diende een motie in waarin wordt gevraagd om meer informatie. De motie verbaasde Johan Lengkeek (CDA). Hij rekende voor dat de gemeente 13 miljoen euro moet toeleggen voor 3200 woningen. “Voor Het Trefpunt trok u onlangs 6,5 miljoen uit. En dat ging maar om één pand.” De motie van Van Bommel werd gesteund door SGP-CU, VVD en D66, een meerderheid in de raad. Wethouder Luijendijk beloofde met de cijfers naar de raad te komen.

Marcel Eichhorn (PvdA) hoopt dat het project snel wordt uitgevoerd. “Het is een mooi project voor Barendrechtse starters die het ouderlijk huis verlaten en nu in hun eigen woonplaats een woning kunnen huren of kopen.”

Reactie

Projectwethouder Peter Luijendijk is blij met de uitkomst van de raadsvergadering: “Dit betekent dat we verder kunnen met De Stationstuinen. We streven ernaar zo snel mogelijk te starten met bouwen. In de toekomst biedt deze nieuwe wijk ruimte aan 3200 woningen, waarvan 50% betaalbaar. Daarnaast is er ruimte voor nieuwe en bestaande bedrijven en voorzieningen voor alle Barendrechters.”

Om De Stationstuinen te kunnen ontwikkelen is een bijdrage van €25,9 miljoen euro nodig. De gemeenteraad besloot positief over het voorstel om 13 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de komende 10 jaar. Dit is een voorwaarde voor het verkrijgen van de subsidie Woningbouwimpuls van het Rijk voor de resterende 13 miljoen euro. Deze subsidie werd in december vorig jaar aan de gemeente Barendrecht toegekend. In de raadsvergadering stelde de gemeenteraad ook het Ontwikkelkader vast. Het voorstel om betaald parkeren in te voeren kon echter niet rekenen op een breed draagvlak. Het college heeft toegezegd de aanpassingen verder uit te werken in een plan van aanpak mobiliteit.

Start bouw

Binnenkort kan de samenwerkingsovereenkomst met de grootste ontwikkelaaar worden getekend. Daarna worden de procedures in gang gezet om de eerste bouwlocatie te realiseren. De verwachting is dat hiermee in 2023 de bouw van de eerste 300 woningen in De Stationstuinen kan starten.

Advertenties uit de krant