Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Florian

Column Florian: Vakantiestress

Het klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar het bestaat: vakantiestress. Het is het gevoel dat een vrije periode extra spanning oproept. Koffers inpakken, dingen kopen, vakanties boeken; het kan allemaal zorgen voor extra spanning. Deze week beginnen de vakanties weer, ten minste, hier in Zuid-Holland en de 'ik-ben-toe-aan-vakantie-modus' staat bij de meeste mensen aan. Groot gelijk, want we hebben er heel het jaar weer naartoe gewerkt, toch?

In mijn vriendengroep begonnen de voorbereidingen voor de vakantie vorig jaar augustus al. Verschillende droombestemmingen werden gedeeld in de groep, waarna er druk plannen en berekeningen (want ja, studenten hè) werden gemaakt. Ik geloof dat zo'n twintig opties de tekentafel zijn gepasseerd. Uiteindelijk kwam in maart de definitieve bestemming op tafel.

Eerlijk is eerlijk, stress is misschien een groot woord. De enige reden om een vakantie vroeg te boeken is dat de prijs naarmate de tijd vordert steeds hoger wordt. Alsof vliegtuigmaatschappijen, hotelketens, campingbazen, reisbureaus allemaal weten dat het gewoon lastig is om in een vriendengroep overeenstemming te krijgen over de bestemming en om de druk op te voeren, de prijs langzaam omhoog laten gaan.

De voorbereidingen voor vakanties kunnen al aangeven of een vakantie een succes wordt of niet. Koffers die niet dicht gaan, een keer omkeren omdat paspoorten, zonnebrillen of wat anders dat nog op de keukentafel ligt (meestal liggen die dingen op de keukentafel om níét vergeten te worden) of het brood voor onderweg moet 's morgens vroeg nog gesmeerd worden. Soms ben je na de voorbereidingen pas echt toe aan vakantie…

Toch zijn al die voorbereidingen en die vakantiestress nog ergens goed voor. Want je weet dat al die dingen het waard zijn geweest als je dan uiteindelijk heerlijk rustig in je ligstoel in de zon ligt, je kampeerstoeltje voor de tent uitklapt of in je hangmat tussen de bomen hangt.
Ondanks alle vakantiestress hoop ik dat je een goede en relaxte zomervakantie hebt!

Meer berichten