Han Vlieg (referendumcomité), Leo Dubbelaar (Cuypers Genootschap) en Maarten Ouwens (stedenbouwkundige) bij de bezwarencommissie.
Han Vlieg (referendumcomité), Leo Dubbelaar (Cuypers Genootschap) en Maarten Ouwens (stedenbouwkundige) bij de bezwarencommissie.

Reconstructie: EVB, VVD en D66 maakten over Trefpunt afspraak met referendumcomité

Algemeen

BARENDRECHT – Jarenlang was er in de Barendrechtse politiek een meerderheid voor de sloop van het Trefpunt. Maar vlak voordat het definitieve besluit zou vallen, keerde het tij voor de oude school. Een reconstructie met links naar verhalen uit de afgelopen tijd:

Door Arco van der Lee

De monumentencommissie en deskundigen van buiten Barendrecht dringen al jaren aan op het behoud van de school. Ze vinden het gebouw, dat in 1955 naar een ontwerp van gemeentearchitect Knevel werd gebouwd, voor die tijd revolutionair. Omwonenden zijn voor behoud omdat ze vrezen dat door nieuwbouw hun buurt erop achteruit gaat.

In de gemeenteraad heeft oppositiepartij EVB zich al een paar jaar geleden laten overtuigen door de voorstanders van behoud. Lang bleef de verhouding in de gemeenteraad 14 – 15 in het voordeel van sloop. Maar op 2 november was behoud plotseling bespreekbaar te voor de VVD. Want er bleek minder asbest in het pand te zitten dan verwacht.
Matthijs van der Welle (VVD) vroeg de wethouder om alle argumenten nog eens op een rijtje te zetten. Hij wilde daarmee zoeken naar een oplossing die een breed draagvlak heeft. Daarbij hield hij Dirk Vermaat (EVB) voor dat renovatie van het Trefpunt, voor de huidige gebruikers, een optie zou kunnen zijn. “Als u met een voorstel komt voor renovatie, dan hebt u een meerderheid in de raad”, constateerde Vermaat.

Op dinsdag 7 december leek het er tijdens een commissievergadering niet op dat er een meerderheid zou zijn voor het behoud van het Trefpunt. Bewonerscomité de Driehoek vroeg daarom bij de burgemeester een referendum aan. Ze moesten op maandag 13 december 390 handtekeningen inleveren om dat verzoek te ondersteunen. Dat lukte met gemak. Er kwamen zelfs mensen speciaal naar de Middenbaan om te tekenen. Ook EVB zamelde handtekeningen in. Maar het comité bestond niet alleen uit aanhangers van die partij. Ook stedenbouwkundige Maarten Ouwens was erbij betrokken. De buurtbewoners en de liefhebbers van stedenbouw trokken samen op.
Een gevolg van het referendumverzoek was, dat de gemeenteraad geen besluit meer mocht nemen over de zaak. Dat leek gunstig voor de mensen die het pand wilden behouden.

Op woensdag 15 december vergaderde de commissie voor de bezwaarschriften over het Trefpunt (foto rechtsonder). Het Cuypers Genootschap en de erfgoedvereniging Bond Heemschut hadden bezwaar gemaakt tegen de weigering van het college om het Trefpunt op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Stedenbouwkundige Maarten Ouwens en referendum-voorzitter Han Vlieg kwamen hier aan het woord. De commissie besloot de behandeling te staken tot 1 februari. “Om de kijken wat er gebeurt. Misschien is er dan zoveel veranderd, dat u het bezwaar intrekt”, hield de voorzitter de bezwaarmaker voor.

Inmiddels waren VVD en D66 tot de conclusie gekomen dat renovatie van het Trefpunt mogelijk is. Bovendien merkten ze dat daar veel draagvlak voor is. Op zaterdag 18 december kwamen vertegenwoordigers van VVD, D66, EVB en het referendumcomité bij elkaar. Afgesproken werd dat de drie partijen (een raadsmeerderheid) in de gemeenteraad zouden voorstellen om het Trefpunt te renoveren. Het comité zou de aanvraag voor een referendum intrekken. Anders kon er immers niet gestemd worden.
Zo kwam het dat er op dinsdag 21 december er een ruimte meerderheid in de gemeenteraad voor het renoveren van het Trefpunt stemde. De partijen die niet bij de ontmoeting op 18 december waren, voelden zich buitenspel gezet. Leendert Mijders (SGP/CU) vond dat op deze manier zijn voorstel geen eerlijke kans kreeg. Johan Lengkeek (CDA) vond dat het referendumcomité onder invloed stond van EVB. “Het referendum is ingezet als een middel om de zin door te drijven”, zei Ada Dekker (GL).

Monument
Met de stemmen van EVB, D66 en één VVD-raadslid werd een motie aangenomen, waarin het college wordt gevraagd om het Trefpunt op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Wethouder Arnoud Proos gaat onderzoeken welke gevolgen dat heeft voor de renovatie.
“Moeten we van ieder schoolgebouw een monument maken?”, reageerde Winnie Hofland (fractie Hofland). Johan Lengkeek (CDA) merkte op dat de Zeeheldenbuurt (ook jaren ‘50) binnenkort gewoon wordt gesloopt. “Daar was geen discussie over.”

Het Trefpunt blijft behouden.

Advertenties uit de krant