Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Liberal Arts and Sciences..watte?

Vorige week kreeg ik het geweldige nieuws dat ik aangenomen ben bij de studie die ik graag wil gaan doen: Liberal Arts and Sciences. Omdat ik de bui al een beetje voel hangen besloot ik om in deze column uitleg te geven over mijn studie, om de vraag: 'Liberal Arts and Sciences, wat is dat?' te vermijden. Hier komt dus het langverwachte tweede deel van de column-serie waarin ik uitleg geef over mijn onderwijs, hét vervolg op 'Technasium!? Wat is dat nou weer?', een column die ik al weer drie jaar geleden schreef.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: Liberal Arts and Sciences (LAS) is brede opleiding waarbij je voor het grootste gedeelte zelf je curriculum (of onderwijsprogramma) kan samenstellen. Je bepaalt dus zelf wat je gaan doen. Nu klinkt dat natuurlijk best vaag, want bij het kiezen van een studie kies je sowieso de studie die aansluit bij wat je zelf wilt gaan doen. Het verschil met LAS is dat je bij deze studie verschillende richtingen kan combineren, om een uniek curriculum te krijgen. Ze bieden tal van lessen aan en je kiest zelf welke lessen je gaat volgen. Zo kan je natuurkunde en geschiedenis kiezen, maar ook literatuur en economie. Je krijgt op deze manier hele verschillende combinaties en een multidisciplinaire opleiding. Bij het kiezen van de vakken wordt je wel professioneel begeleid, zodat je niet met een curriculum afstudeert waar je niks mee kan.

Je studeert LAS aan speciale University Colleges en het is een Engelstalige opleiding. Daarnaast is het ook een selectiestudie, het kost dus nog al wat moeite om toegelaten te worden. Zelf ben ik aangenomen bij het Leiden University College, dat valt onder de Universiteit Leiden. Het verschil tussen Leiden en andere universiteiten is dat het programma hier een speciaal thema heeft, namelijk 'Global Challenges'. Er wordt voornamelijk gefocust op vier deelthema's: welvaart, verscheidenheid, duurzaamheid en vrede & justitie. Binnen deze thema's kan je vervolgens zelf je curriculum samenstellen. Wat ik later precies met deze studie wil gaan doen weet ik nog niet zo goed, maar in ieder geval kijk ik nu al uit naar mijn studententijd.

Meer berichten